A domain név, azaz leendő weboldalunk „címének” kiválasztása legalább olyan fontos feladat, mint a cég nevének kitalálása, azaz nem szabad elhamarkodottan dönteni, érdemes átgondolni mielőtt lefoglalnánk. A domain név a cég identitását képezi az interneten, többek között ezzel azonosítják majd vásárlóink vállalkozásunkat, éppen ezért rendkívül fontos, hogy frappáns, a cégünkre leginkább jellemző nevet válasszunk! Mikre kell még figyelni domain név regisztráció esetén? 

Legyen könnyen leírható és megjegyezhető 

Mindenképp olyan domain nevet keressünk, ami elég rövid és egyszerű ahhoz, hogy könnyedén megjegyezhető legyen. Nem érdemes szlenges kifejezéseket, vagy nagyon egyedi módon leírható szavakat használni a domain névben, mivel ezek igencsak megnehezítik az oldal megtalálását. Emellett legalább ennyire fontos, hogy lehetőleg minél rövidebb legyen a domain név, mivel minél hosszabb, annál könnyebben el tudják rontani amikor a böngésző címsorába beírják.

domain regisztráció

Ne feledjük a kulcsszavakat! 

A saját cégnevünk helyett legtöbbször érdemes olyan kulcsszavakat használni, amik kifejezik azt, amivel vállalkozásunk foglalkozik, és amit leendő vásárlóink, ügyfeleink beírnának a Google keresőbe, amikor a mi szolgáltatásunkra keresnek. Például ha vízvezeték szerelés a fő szolgáltatásunk Budapesten, akkor érdemes ehhez kapcsolódó domain nevet választani. Például a vizvezetekszerelobudapest.hu egy tökéletes domain név lenne ebben az esetben. Sajnos a legjobb, legfrappánsabb domain nevekre nagy a verseny, így előfordulhat, hogy amit kitaláltunk, azt már valaki lefoglalta. A választott domain név elérhetőségét domain regisztrációs oldalunkon is lehet ellenőrizni.

Kerüljük a számokat, kötőjeleket

Ha mindenképp szükséges, hogy számokat használjunk a domain névben, akkor érdemes lefoglalni számmal és betűvel írt változatot is, hiszen nagy az esélye, hogy a látogatók ezt a két változatot fogják használni.

Egyedi és könnyen felidézhető

Több millió domain név regisztráció történik nap mint nap, így ahhoz, hogy a sajátunk kitűnjön, törekedjünk arra, hogy egyedi legyen és olyan, amit az emberek könnyen megjegyezhetnek. Ehhez szükséges némi kutatást végezni, hogy a konkurensek milyen domain nevet használnak.

Használjunk megfelelő domain végződést

Magyarországon a .hu domain végződés a leggyakoribb, ezért ha weboldalunk magyar nyelvű, és elsősorban a magyar közönségnek szól, akkor mindenképp érdemes ezt választani. Nehéz lehet azonban minden szempontból megfelelő domain nevet választani, ezért amennyiben nem tudunk szabad .hu-s nevet találni, érdemes lehet megpróbálni más végződéssel ugyanazt. Figyeljünk arra is, hogy alapvetően mit jelentenek ezek a végződések.

A .co.hu domain végződés: Vállalatok, közösségek domain nevének végződése

.info: Információs weboldalakhoz

.org: Nonprofit szervezetek weboldalához

Érdemes lefoglalni weboldalunkhoz több alternatív domain nevet is! Természetesen nem szükséges ezekhez is felépíteni egy weboldalt, elegendő ezeket átirányítani a fő domain névre. Ezeken a végződéseken kívül persze rengeteg további végződés közül választhatunk, akár ritkábbakat is (pl. .shop.hu, .film.hu, .hotel.hu, és még sok egyéb különleges végződés létezik).

Ne késlekedjünk

Nap mint nap rengeteg domain név regisztráció történik, éppen ezért gyorsan kell cselekedni annak érdekében, hogy meg tudjuk szerezni a számunkra legjobbat. Szerencsére a domain név regisztráció olcsó, egyszerű és gyors, így szinte pillanatok alatt hozzájuthat Ön is domain nevéhez. Ellenőrizze az elérhetőséget és rendelje meg könnyedén, papír alapú regisztráció nélkül!

Technikai hátterünk építőelemei