A cloud technológia nagy lehetőséget nyújt a kisvállalkozások számára, amit egyre több cégvezető ismer fel. 2015-ben az amerikai vállalkozások mintegy 37%-a tért át teljesen a felhő szolgáltatásokra és egy felmérés szerint ez megduplázódik 2020-ra. A cloud megoldások tehát fokozatosan megreformálják a kis- és nagyvállalkozások működését. De miért éri meg egyre több vállalkozásnak a váltás?

Alacsony költségek

A legvonzóbb tényezője a cloudnak, hogy komoly megtakarítást jelenthet a kisvállalkozásoknak is. De mi is az a cloud? A “felhő” egy olyan internet alapú rendszer, ami lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy például tárhelyüket, alkalmazásaikat, fájljaikat biztonságosan elérjék és használják, és egyéb szolgáltatásokat vehessenek igénybe távoli szervereken keresztül. Ennek legfontosabb előnye, hogy a felhasználóknak és vállalkozásoknak nem kell foglalkozniuk frissítésekkel, fejlesztéssel, speciális számítástechnikai infrastruktúra kialakításával a hatékony munka érdekében. A szolgáltatás technikai része és az ezzel kapcsolatos költségek tehát a szolgáltatást nyújtó céget terhelik.

Egyszerű együttműködés

Az együttműködés rendkívül egyszerű a felhőben, hiszen a technológia előnye, hogy bárhonnan elérhetjük, menthetjük, megoszthatjuk valamint akár egyszerre szerkeszthetjük dokumentumainkat munkatársainkkal, bárhol is legyenek. Erre számos szolgáltatás áll rendelkezésünkre, legyen szó akár ingyenesről, mint amilyen például a Google Docs, vagy a fizetős változatok közül a Microsoft Office. Nem szükséges többé küldözgetni azokat a dokumentumokat amiket közösen akarunk szerkeszteni munkatársainkkal, mindezt a felhőből azonnal megtehetjük.

Nagyobb rugalmasság és biztonság

A felhő technológia lehetővé tette, hogy fontos fájljainkat a felhőben tároljuk, és azokat bárhonnan elérjük. Ráadásul mindez azért is előnyös, mert elkerülhetjük vele az adatvesztést, ha esetleg adattároló eszközeink meghibásodnának. Ma már a legtöbb nagy technológiai cég kínál kisvállalkozások számára is olcsó megoldásokat. Eldönthetjük, hogy a felhőben tárolt adatainkhoz kinek adunk hozzáférést, ki láthatja fájlainkat, sőt, a kétlépcsős azonosításnak köszönhetően arról is értesülhetünk, ha illetéktelenek akarnak hozzáférni adatainkhoz.

Technikai hátterünk építőelemei