Amikor létre szeretnél hozni egy weboldalt, biztos, hogy hallani fogod a CMS kifejezést. Ez azért van, mert a CMS, magyarán a tartalomkezelő rendszer, fontos részét képezi szinte minden weboldalnak.

Cikkünkben bemutatjuk mi is az a tartalomkezelő rendszer, milyen előnyei és hátrányai vannak, valamint hogy jelenleg melyik a 3 legnépszerűbb és legtöbbet használt CMS a világon. Fontos azonban megjegyezni, hogy függetlenül attól melyik tartalomkezelő rendszert használod, a weboldalad létrehozása előtt meg kell vásárolnod egy domain nevet, illetve a tárhelyet ahol a weboldalad futni fog.

Mi az a tartalomkezelő rendszer (CMS)?

A CMS (Content Management System), vagyis a tartalomkezelő rendszer egy olyan számítógépes alkalmazás, melyet tartalom létrehozására, és ahogy a neve is utal rá, tartalmaink kezelésére használunk. Vagyis a segítségével létrehozod, szerkeszted, közzéteszed vagy törlöd a tartalmat és a különböző elemeket.

Milyen feladatokat lát el egy CMS?

A legtöbb tartalomkezelő rendszer magában foglalja a web alapú tartalom publikálást, a formátumok kezelését, a tartalmak verziójának és változástörténetének ellenőrzését, az indexelést, valamint a tartalomban történő keresést. A CMS-ek segítségével létrehozhatod és szerkesztheted a weboldalad különböző tartalmait, lehetőséged nyílik különböző felhasználók adminisztrációjára és a hozzájuk tartozó jogosultságok hozzárendelésére és kezelésére.

Milyen előnyei és hátrányai vannak a tartalomkezelő rendszerek használatának

Amikor azt mérlegeled, hogy szeretnél-e tartalomkezelő rendszert használni a weboldaladon, a következő előnyöket és hátrányokat vedd figyelembe.

Előnyei

 1. A tartalom szerkesztése különálló elem

A tartalom szerkesztése elkülönül a weboldal tervezésétől és funkcionalitásától, ezért a technikailag képzetlen felhasználók is probléma nélkül hozzáadhatnak, formázhatnak és szerkeszthetnek tartalmat a weboldalon anélkül, hogy az befolyásolná a weboldal működését.

 1. Szelektív hozzáférési jogosultságok

Minden felhasználóhoz különböző hozzáférési jogosultságokat rendelhetsz az alapján, hogy milyen szerepet töltenek be a weboldaladon. Meghatározhatod például, hogy egyes felhasználók saját tartalmat adhatnak hozzá és szerkeszthetnek, miközben másoknak akár teljes hozzáférést is biztosíthatsz. Ezzel biztonságosabbá és átláthatóbbá teheted a weboldalad működését, mivel minden egyes felhasználó csak a jogosultságának megfelelően fér hozzá a weboldalhoz.

 1. Gyors frissítés

Tartalomkezelő rendszer használatával könnyen és gyorsan frissítheted a weboldalad menüit, fejléceit, lábléceit és minden egyéb elemet.

 1. Egyszerű keresőoptimalizálás (SEO)

A CMS-ek nagyon „SEO barátok”. Minden oldalhoz külön címkéket és meta adatokat adhatsz hozzá, ráadásul egyedi URL címeket is be tudsz állítani az aloldalakhoz. Továbbá számos bővítmény érhető el a különböző tartalomkezelő rendszerekhez, melyekkel még hatékonyabbá teheted az oldaladat.

 1. A legnépszerűbb CMS-ek ingyenesek

A legjobb, hogy a legtöbb tartalomkezelő rendszer ingyenes. Fizetni legtöbbször az extra testreszabási lehetőségekért kell.

Hátrányai

Miután bemutattuk a CMS-ek legfőbb előnyeit, az a korrekt, ha bemutatjuk az esetleges hátrányaikat is.

 1. Biztonsági kockázatok

A legnépszerűbb tartalomkezelő rendszerek bővítményeiken illetve a nem megfelelő jelszókezeléseken keresztül sajnos támadhatók. Minden esetben érdemes számolni a biztonsági kockázatokkal.

 1. Esetleges átalakítási lehetőségek

Gondosan tervezzük meg a weboldalunkat, mert nehézségekbe ütközhet a weboldal utólagos átalakítása. Egy hozzáértő szakember probléma nélkül el tud végezni bárminemű átalakítást, azonban ez mindig plusz költségekkel jár.

 1. Funkcionalitásbeli korlátok

Vannak olyan, általában nagyon speciális és egyedi folyamatok, melyeket magának a weboldal kódjának átírása nélkül nem tud kezelni a tartalomkezelő rendszer. Természetesen megoldható minden felmerülő probléma, azonban ilyen esetben mindenképpen szakemberhez kell fordulni.

A 3 legnépszerűbb tartalomkezelő rendszer (CMS)

Következzen a 3 legtöbbet használt tartalomkezelő rendszer rövid bemutatása, és hogy miben térnek el egymástól.

 1. WordPress

A WordPress rendszere a világon legtöbb weboldal által használt CMS. Blogolási rendszerként jött létre, azonban napjainkra már rengeteg weboldal alapja, az egyszerű bemutatkozó oldalaktól kezdve, webshopokon át, teljes körű szociális hálózatokig. Több ezer ingyenes és még több fizetős weboldalsablon elérhető a WordPress rendszeréhez. Arról nem is beszélve, hogy több tízezer bővítmény között böngészhetünk, melyekkel növelhetjük weboldalunk funkcionalitását.

A WordPress rendszere ingyenes, és számtalan oktatóanyag elérhető a használatához. Ennek a rendszernek van a legnagyobb fejlesztői közössége, ezáltal lehetőséged nyílik arra, hogy a kívánalmaidnak megfelelő weboldalt hozz létre, felhasználóbarát környezetben.

 1. Joomla

Számos multicég használja a Joomla rendszerét, többek között a Music Television és a Harvard Egyetem. A Joomla alkalmas többek között háttérhálózatok kezelésére is, a világ egyik legnagyobb pénzintézete (CitiBank) a Joomlát használja a háttérfolyamatai tartalomkezelőjeként. Az összetett készletgazdálkodási rendszerek, és az egyszerű weblapok kezelésére is kiválóan alkalmas.

Több mint 200.000 felhasználóból és közreműködőből áll a Joomlát használók tábora. Évtizedes fejlesztésének köszönhetően nagyon aktív fejlesztői tábora van, ezért oktató anyagai könnyen elérhetők és szinte minden kérdésre hamar választ kaphatunk a fejlesztői fórumain. A WordPresshez hasonlóan itt is elérhető számtalan bővítmény a weboldalakhoz.

Azonban a Joomla kevésbé felhasználóbarát a WordPress-el összehasonlítva, illetve nem állnak rendelkezésre a WordPresshez hasonló színvonalú weblap sablonok.

 1. Drupal

A Drupal a harmadik legnépszerűbb tartalomkezelő rendszer, amit számos ismert vállalat és intézmény használ, mint például a New York Observer, a Sony Music és a Massachusetts Institute of Technology (MIT). A Drupal rengeteg olyan funkcióval rendelkezik, melyek elengedhetetlenek egy weboldal felépítéséhez, és az azon található tartalom rendszerezéséhez.

A Drupal közössége nagyon aktív, számos fórummal rendelkezik, sőt évente több konferenciát is szerveznek. Ez a közösség folyamatosan frissíti a Drupal dokumentációját, ezért mindent információ rendelkezésre áll a CMS telepítésétől kezdve a weboldalépítés és a kiegészítők telepítésének folyamatáról.

Azonban a Drupal nem javasolt egyszerűbb weboldalak esetében, mivel számos olyan kiegészítővel rendelkezik, melyek lassíthatják azokat a weboldalakat, melyek nem használják őket. Nagyon kevés ingyenes weboldal sablon áll rendelkezésre és azok nem érik el a WordPress és a Joomla által biztosított minőséget. A felhasználó felülete sokkal kevésbé felhasználóbarát, mint az előző két tartalomkezelő rendszer esetében.

Technikai hátterünk építőelemei