A legfrissebb trendek szerint blogot írni 2018-ban is hasznos, hiszen nem csak ügyfeleinkkel mélyíthetjük el a kapcsolatot, hanem a Google keresőben is feljebb tornázhatjuk weboldalunk pozícióját. Elkezdeni ugyanakkor ezt sem könnyű, ezért az alábbiakban összegyűjtöttük a leghasznosabb tippeket és trükköket, amik segíthetnek, hogy Önnek is sikeres blogja legyen. 

1. Legyen világos célja a blognak 

Az olvasók számára már az első blogposztban érdemes érthetően megfogalmazni, hogy mi a célunk a blogunkkal. Ezután meghatározhatjuk azt is milyen stílusban írjunk, kiknek szól a blog elsősorban, valamint megtervezhetjük, hogy milyen kulcsszavakra fókuszáljunk.

2. Legyen érdekes, egyedi, és közérthető

Az egyik leggyakoribb probléma amit a blogírás során a legtöbben elkövetnek, hogy nem a célközönségnek írnak, hanem a Google algoritmusának. Arra számítanak, hogy a releváns kulcsszavak minél gyakoribb használatával weboldalukat előrébb sorolja majd a kereső. Ez 3-4 éve még működhetett, azonban ma már a keresőrendszerek algoritmusa is fejlettebbé vált, és már jóval fontosabb az, hogy a blog releváns, érdekes témákról szóljon, amit az emberek szívesen olvasnak. Fontos, hogy a blogcikk egyedi legyen, érzelmeket váltson ki az olvasóból, és őt valóban érdeklő témákat dolgozzon fel.

3.  Kutatás és kitartás

Érdemes utánajárni, hogy hasonló témákban mások mit írnak és hogyan, sőt akár inspirációt is meríthetünk ezekből. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy másoljuk le mások írásait, vagy stílusát. Helyette bátran dolgozzuk fel azokat a témákat amiket ezeken az oldalakon találunk máshogy megközelítve, mivel olvasóinkat nagy valószínűséggel ezek a témák érdeklik. Miután megtaláltuk az ideális témákat, igyekezzünk rendszeres időközönként írni. Ne adjuk fel, ha az első évben kevesen látogatják blogunkat! Sokan feladják miután az első pár hónapban nem hoz olyan eredményeket a blog, amit elvárnak. Legyünk türelemmel, idővel és kitartással meghozza gyümölcsét a rendszeres blogolás.

4. Használjuk a Google Search Console-t, mérjük a forgalmat

Ne csak az írásra figyeljünk, ha blogolásba kezdünk! Rendkívül fontos, hogy mérjük is a blogra érkezők számát, valamint azt is, hogy miként viselkednek, mennyi időt töltenek rajta. Ehhez különböző „hőtérkép” vagy látogatókövető szolgáltatást is használhatunk (pl.: Smartlook, CrazyEgg) de a legfontosabb a Google Analytics használata. Mindenképp regisztráljuk a blogot a Google Search Console-ba, hiszen ezen keresztül megtudhatjuk azt is, hogy oldalunkat hogyan látja a Google. Sőt, akár arra vonatkozóan is kaphatunk információt, hogy miként gyorsíthatjuk fel az oldalt, vagy hogy feltörték-e.

5. Használjunk SSL tanúsítványt, frissítsünk rendszeresen

Ez az egyik legfontosabb lépés amikor létrehozzuk a blogunkat. Az SSL tanúsítvány már nélkülözhetetlen napjainkban, és már a legtöbb böngésző is feltűnően jelzi, ha egy weboldal nem használ titkosítást. A digitális tanúsítványok között egyaránt találunk ingyeneset és fizetőset is. Általában a blogokhoz elegendő lehet az ingyenes Let’s Encrypt tanúsítványt használni, mely a bloghoz tartozó tárhely cPanel felületén kapcsolható be pár kattintással. Az SSL tanúsítvány mellett rendkívül fontos, hogy rendszeresen frissítsük a WordPress-t, valamint a hozzá tartozó plugineket is, hiszen ezek komoly biztonsági rést jelentenek, amennyiben elhanyagoljuk őket.

6. Felhasználóbarát megjelenés 

A blog létrehozásánál több ezer sablon közül választhatunk. Érdemes többet is kipróbálni és olyat választani, ami mobil eszközökön is jól jelenik meg, és az összes fontos funkciót tartalmazza ami a blogoláshoz szükség lehet. Nagyon fontos, hogy jól működjön az összes bővítménnyel, reszponzív legyen (tehát a mobilok mellett akár tableteken és asztali gépeken egyaránt megfelelően használható), valamint gyorsan töltődjön be, és könnyen lehessen változtatni rajta.

Nem tudja hogyan is kezdjen neki? Segítünk! Először is szüksége lesz egy tárhelycsomagra. Az alábbi oldalon összehasonlítottuk tárhelyeinket, melyek között mindenki megtalálhatja a céljainak legmegfelelőbb megoldást, ráadásul bármelyikre 1 kattintással telepíthető WordPress honlapmotor, amivel könnyedén elindítható egy blog.

 

 

 

Technikai hátterünk építőelemei