Hiába tiéd a világ legszebb, legjobb tartalommal bíró honlapja. Ha lassan töltődik be, sikertelenségre lesz ítélve. 

Az internet sok szempontból a gyorsaságról szól. A világhálón mindenki gyorsan szeretne megszerezni mindent – információt, terméket, tudást és élményt. Éppen ezért sokkal türelmetlenebb is, mint a valós életben.

Sok weboldal tulajdonos csak legyint erre, mondván, hogy legfeljebb bosszankodik kicsit a felhasználó/vevő, hol itt a gond? Nagyobbat nem is tévedhetne.

Ma már egyre kevesebben hajlandóak néhány röpke másodpercnél többet várni egy weboldalra, amíg betöltődik. Aki ezt nem veszi figyelembe, forgalmat (olvasót, vásárlót, érdeklődőt) veszít.

A gyors weboldal előnyei

A gyors weboldalak két nagyon fontos területen élveznek hatalmas előnyt a lassú honlapokkal szemben:

  • felhasználói élmény
  • online marketing

Nagyon egyszerűen megfogalmazva, mind a felhasználók, mind a Google a gyors honlapokat szeretik. A legjobb ezért, ha igyekszünk a kedvükben járni.

1. Weboldal gyorsaság és a felhasználói élmény

Az elmúlt években egyre erősebb a nyomás felhasználói oldalról a minél gyorsabban betöltődő weboldalak felé. Valószínűleg ebben nagy szerepe van az okostelefon forradalomnak is, mindenesetre tény, hogy a felmérések szerint a felhasználók egyre rövidebb időt hajlandóak várni egy honlapra. 

A Google adatai szerint a felhasználók több mint fele három másodperces várakozás után továbblép. Sőt, a felhasználók 47 százaléka csak a 2 másodpercnél is rövidebb betöltési idővel elégedett asztali számítógépen. Még akkor is, ha közben azt állítja, hogy bevallása szerint hajlandó lenne 4, vagy még több másodpercet is várni.

Ha egy weboldal gyors, jobb a felhasználói élmény (UX). A látogatók több időt hajlamosak eltölteni a honlapon, csökken a visszafordulási arány. És többet hajlandóak vásárolni. Egy (amerikai) adat szerint a felhasználók közel 70 százaléka ismerte el, hogy a weboldal gyorsaság szempont, amikor az internetről vásárol.

A lassúság ezzel szemben tönkreteszi a felhasználói élményt. A rossz felhasználói élmény pedig tragikus üzleti eredményekhez vezethet.

A Skilled.co 12 esettanulmányt összesűrítő felmérése szerint 2,4 másodperces betöltési sebességnél átlagosan 1,9 százalékos a konverziós arányra lehet számítani. 3,3 másodpercnél 1,5 százalék; 4,2 másodpercnél kereken 1 százalék; 5,7 másodpercnél már 0,6 százalék alá zuhan a konverziós arány.

2. Weboldal gyorsaság és az online marketing

A gyorsaság fontos faktor a keresőoptimalizálásban. A weboldal betöltési sebesség ugyanis már hosszú ideje gyakorol közvetlen hatást hivatalosan is a Google rangsorra. A sebesség jelentősége tovább nőtt az elmúlt években. A Google elemzője, Gary Illyes egy 2018-as konferencián megerősítette, hogy a gyorsaság „szuperfontos” szempont a kereső számára.

A közvetlen hatás mellett van egy közvetett is: a Google azokat a honlapokat rangsorolja előre, amelyek jó felhasználói élményt adnak. A gyors honlapokon pedig szívesebben időznek hosszabb ideig az emberek, és kisebb arányban is fordulnak vissza pár másodperc után. A Google figyeli ezeket az tendenciákat, és a magas felhasználói élményt adó honlapokat jobb helyezéssel jutalmazza.

Ráadásul nem csupán az organikus találati rangsort befolyásolja a weboldal sebesség, hanem a Google Ads hirdetések minőségi mutatóját is. Azaz, hatással van arra, milyen drágán és sikeresen tudsz hirdetni a Google rendszerében.

A betöltési sebesség mérése

A honlap sebesség mérésére szerencsére sok ingyenes online eszköz érhető el. Megbízható eredményt kaphatsz a GTmetrix, vagy a Pingdom tesztjétől. Ha a globális piac a cél, akkor próbáld ki a Dotcom-monitor tesztjét. Hat kontinens 24 különböző pontjáról teszteli le a betöltési sebességet.

A legnépszerűbb eszköz a sebesség mérésére a Google saját tesztje, a PageSpeed Insights. Külön eredményt ad a mobilos és az asztali számítógépes betöltésre. Mindkettőt 0-100 közötti skálán pontozza, és számos ötletet ad arra, hogyan érdemes nekilátni a betöltési sebesség optimalizálásának.

Persze nem biztos, hogy a teszt minden javaslatát meg fogod tudni valósítani, de ez nem is baj. Érdemes inkább a legkönnyebben megszüntethető problémákra – például a képméretek helyes beállítására – koncentrálni, mert így a lehető leggyorsabban érhetsz el komoly javulást.

Mindenképpen fontos figyelembe venni a tesztek ajánlásait, mert egy „egyszerű” WordPress honlappal is nagyon szép eredményt – nem elérhetetlen a tartósan 85-90 feletti pont sem – lehet elérni.

Egy látványosan jól sikerült teszt. Nincs mögötte semmiféle varázslat: csak egy jó szerver, egy könnyűsúlyú WordPress sablon, és jól méretezett képek.

Milyen gyorsan kell betöltenie a honlapodnak?

A felmérések szerint az ideális betöltési sebesség 2-5 másodperc között van.

5 másodperc, nem tűnik vészesnek, igaz?

Sajnos nem ilyen egyszerű. Mint már írtam, a felhasználók tekintélyes része három másodpercnél többet nem vár. Sokan pedig ennél is rövidebb betöltési időt várnak el böngészés közben.

Ha biztosra akarsz menni, mindenképp törekedj a három másodperc alatti betöltési időre. Sőt, inkább legyen kettő, mint három.

De lehet, hogy neked még ennyi sem lesz elég, például azért, mert a konkurencia weboldala ennél is gyorsabban töltődik be.

Asztali számítógépen egyáltalán nem elérhetetlen az 1 másodperc körüli betöltési idő. Mobilon bonyolultabb a helyzet, de komoly előnyt lehet elérni az AMP (Accelerated Mobile Pages) technológia használatával.

Mitől függ a betöltési sebesség?

A weboldal sebességre számtalan tényező van hatással (szoftverek, képek, videók, effektek, a kód minősége, stb.), de van egy, amit egyszerűen nem lehet megkerülni. Ez pedig az üzemeltetési környezet.

A gyors weboldal feltétele a jó minőségű tárhelyszolgáltatás. Minden más sebesség optimalizációs törekvés értelmetlen, ha a szerver lassú. Lehet különféle módszerekkel kozmetikázni, de az eredmény sosem lesz jó, ha ez az alapfeltétel hiányzik.

A rossz minőségű szolgáltatás jele, ha a Google teszt szerint magas a szerver válaszideje (TTFB). Árulkodó például, ha a szolgáltató már a saját honlapján sem tudja ezt az értéket lefaragni.

Hatással van a betöltési sebessége a szerver fizikai távolsága a felhasználótól (ezért nem érdemes nyomós ok nélkül például amerikai szerverre telepíteni a magyar olvasóknak szóló honlapunkat), és még egy sor körülmény. Sokat segítheti a tárhelyszolgáltató a weboldal betöltési sebességét azzal is, ha biztosít szerver oldali gyorsítótárazást, mert akkor nem kell ezt a funkciót ráterhelni a honlapra (például WordPress esetén pluginokra).

Mit tehetsz még, a megfelelő tárhelyszolgáltató kiválasztásán túl, hogy növeld a honlapod sebességét?

  • Optimalizáld a képeket. Rengeteg weboldal a nagy méretű, akár sok megás képek miatt csigalassú. A képek ideális fájlmérete az interneten legfeljebb 200Kb. Szerencsére egy sor online eszközzel egyszerűen leméretezheted a képeket, fotókat. Ha használsz online képszerkesztő alkalmazást, mint amilyen a Canva, többnyire ott is találsz ilyen funkciót. De jól működik a TinyJPG és a CompressJPG is. Ha az interneten keresel felhasználható képeket, akkor jó, ha tudod, hogy a Google kép alapú keresés esetében is szűrhetsz képméret alapján. Ugyan azt nem szabályozhatjuk közvetlenül, mekkora legyen a keresett képfájl mérete, de a fájlkiterjesztést (JPG, PNG, stb.), és a pixelben megadott méretet (800×600, stb.) igen. A kettő együtt pedig elég jól behatárolja a fájl méretét is.
  • Válaszd meg gondosan a honlapodon dolgozó szoftvereket. WordPress esetében rengeteget számít a sebesség szempontjából, milyen sablont választasz. Jó tudni, hogy a népszerű page builderek, mint például a Divi, legtöbbször rengeteg felesleges kódot terhelnek a honlapra, és ez kihat a gyorsaságra is. A sablonok mellett a bővítmények összeválogatására is nagyon oda kell figyelni. Plugint csak megbízható forrásból szabad telepíteni, a számukat pedig a működéshez szükséges minimumon tartani, különben rengeteg erőforrást fognak feleslegesen lekötni. Új WordPress honlap, vagy blog indítása előtt minenképp érdemes ezeket megfontolni.
  • Rendszeresen végezd el a karbantartási feladatokat. Ide tartozik a sablonok, bővítmények frissítése, valamint az adatbázisban felgyülemlett szemét kitakarítása is. Utóbbira könnyen használható, hasznos bővítmény a WP-Optimize.

Neked is lehet gyors weboldalad

A jó, vagy akár egyenesen kiemelkedő betöltési sebességet elérése nem varázslat. Ha követed a fent leírt tanácsokat, máris rengeteget tettél azért, hogy a honlapod gyors legyen. Nagyon sok honlap esetében nem is lesz szükség többre.

Sok sikert!

Szerző: Jobbágy András, honlapszaki.hu

Technikai hátterünk építőelemei