Miért fontos?

Az SSL tanúsítvány (digitális tanúsítvány) ma már nélkülözhetetlen biztonsági megoldás minden honlap számára. Segítségével nem csak biztonságosabbá tehető bármelyik weboldal, hanem a Google keresőben is javítható a találati helyezés. A Google ugyanis előrébb sorolhatja azokat az oldalakat (számos egyéb feltétel teljesülése mellett) melyek használnak SSL tanúsítványt. Sőt, a legtöbb modern böngésző már jól láthatóan jelzi, hogy ha SSL tanúsítvánnyal rendelkezik az oldal, akkor biztonságosnak tekinthető.

Hogyan működik az SSL tanúsítvány?

A digitális tanúsítvány röviden a titkosított kommunikációt biztosítja a weboldal és a felhasználó között, tehát ahhoz nem tudnak illetéktelenek hozzáférni. Ezért különösen fontos például olyan weboldalak esetében az SSL használata, aminél személyes adatokat kell megadnia a látogatóknak, vagy ahol pénzügyi tranzakció történik. Bankok, és nagyobb webshopok, valamint egyes intézmények oldalain ezért már magas szintű SSL tanúsítvány biztosítja a titkosított kapcsolatot. Az SSL tanúsítványokat elismert nemzetközi tanúsító cégek bocsájtják ki, és garantálják, hogy megvásárlásuk, majd pedig megfelelő feltelepítésük után garantált a titkosított, biztonságos kapcsolat.  Az SSL tanúsítvány működéséhez tehát szükséges a vásárlás után kapott titkosító kulcs, és annak telepítése. Ez akár saját kezűleg is megoldható, vagy igényelheti webmesterünk segítségét is.

Milyen SSL tanúsítványok léteznek?

Az igényektől függően rendkívül sokféle digitális tanúsítvány létezik. Az érvényesítési eljárás során végzett ellenőrzés, valamint az igénylővel szemben támasztott azonosítási követelmények alapján 3 csoportba sorolhatóak az SSL tanúsítványok.  A Domain ellenőrzésű tanúsítványokat a legegyszerűbb, legolcsóbb, és leggyorsabb hitelesítési folyamat. Ennél magasabb szintű tanúsítványok a Vállalati ellenőrzésű tanúsítványok, melyek a cég adatait is hitelesen tartalmazzák, mellyel tovább erősíthető a látogatók bizalma a weboldallal szemben. Ezek a tanúsítványok kiválóan alkalmasak nagy forgalmú weboldalak, webshopok biztosítására. A Kiterjesztett ellenőrzésű tanúsítványok a legmagasabb szintű hitelesítési szintet biztosítják, melyet a böngészők is jól láthatóan jeleznek a látogatók számára, így ideális pénzügyi szolgáltatók, állami intézmények, forgalmas webáruházak oldalaihoz.

Tudjon meg többet a nálunk is elérhető SSL tanúsítványokról!

Technikai hátterünk építőelemei